تحصیل در رشته مهندسی صنایع

رشته مهندسی صنایع، مانند بسیاری از رشته های دیگر، در سیستم آموزشی آمریکایی ایجاد شده و توسعه یافته است، بنابراین در ایران و بسیاری از کشورها، مهندسی صنایع در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی به ترتیب به مدت 4، 2 و 4 سال تدریس می شود. هر یک از این سه مقطع فضای خاص خود را داشته و با اهداف متفاوتی ایجاد شده اند. الزامات ورود، الزامات فارغ التحصیلی و بهره برداری از هر مقطع نکات ویژه ای دارد که در این صفحه سعی شده تا حدی به آن ها پرداخته شود. 

مقطع کارشناسی

کنکور مهندسی صنایع

به گزارش سازمان سنجش آموزش کشور، مهندسی صنایع پنجمین رشته پرطرفدار در بین رشته های مهندسی است. علت این امر را بعد از بازار کار عالی، در ماهیت این رشته می توان یافت. در واقع ماهیتی بین رشته ای و نزدیکی آن به صورت همزمان به رشته های مهندسی و علوم انسانی، این رشته را برای بسیاری از افراد جذاب کرده است. به گونه ای که برای پذیرش در پنج دانشگاه برتر ایران، به رتبه های قابل توجهی نیاز است. یکی از بهترین راه های شناخت هر رشته دانشگاهی مطالعه سرفصل های مصوب وزارت علوم است. در این سرفصل ها، علاوه بر معرفی کامل رشته دانشگاهی، ضرورت، اهداف و کاربردهای آن رشته نیز تشریح شده است. همچنین کلیه درس ها به طور کامل توضیح داده شده و منابع علمی برای مطالعه هر یک از آن ها پیشنهاد شده است. آخرین ویرایش سرفصل رشته مهندسی صنایع در اردیبهشت سال 88 است، هر چند دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی امیرکبیر در سال 98 نسخه های جداگانه ای را پیشنهاد کردند، که مطالعه آن ها نیز به آشنایی بیشتر با این رشته دانشگاهی کمک می کند. 

در این قسمت علاوه بر معرفی تراز لازم برای قبولی در رشته مهندسی صنایع، به معرفی برنامه پیشنهادی خوب برای کنکور پرداخته می شود. همچنین از آنجایی که انتخاب بین رشته بهتر در دانشگاه معمولی و یا یک رشته متوسط در دانشگاهی بهتر، کار را برای داوطلبان کنکور سخت می کند، دانشگاه ها و رشته های مشابه مهندسی صنایع مقایسه شده اند. تا با شناخت بیشتر، انتخاب رشته برای داوطلبان ساده تر شود. سعی شده در هر موضوع، به سوالات متداول و همیشگی، که هنگام انتخاب رشته/دانشگاه برای هر کس پیش می آید نیز پاسخ داده شود.

در ادامه پیشنهادات بیشتری با جزئیات کامل و به صورت زمانبندی شده، ارائه شده است. در نظر داشتن این موارد، می تواند کمک کند تا تجربه بهتری از دوران کارشناسی داشته باشید.

ترم اول

با فضای رشته و دانشگاه خود آشنا شوید

الان بهترین فرصت است که با جزئیات رشته خود، آشنا شوید، در اینترنت جستوجو کنید و سرفصل های مصوب را مطالعه نمایید. به همه جای دانشگاه سرک کشیده و با نحوه استفاده از خدمات رفاهی آگاه شوید. با همکلاسی های خود، اساتید دانشکده و دانشجویان سالهای بالاتر آشنا شده و ارتباط برقرار کنید. قوانین و مقررات آموزشی را بپرسید و یاد بگیرید.

ترم اول

ترم دوم

برای تقویت مهارت ها، برنامه ریزی کنید

مهارت های مهمی هستند که در برنامه دانشگاه به طور کامل گنجانده نمی شوند. برای تقویت آن ها از همین الان برنامه ریزی کنید. تسلط به زبان انگلیسی در تمام شرایط حائز اهمیت است. تصور رشته های مهندسی بدون برنامه نویسی کامپیوتر امکان پذیر نیست. به نرم افزارهای کاربردی و تخصصی تا حد امکان مسلط شوید. در انجام تمرین ها و پروژه های درسی به آن ها احتیاج خواهید داشت.

ترم دوم

ترم سوم

در انجمن های علمی فعالیت کنید

سال دوم بهترین زمان برای انجام فعالیت های اجرائی در انجمن های علمی است تا مهارت های نرم خود را توسعه ببخشید. دوره های آموزشی برگزار کنید، بازدیدهای علمی ترتیب دهید، سردبیر نشریه شوید، همایش علمی اجرا کنید و یا برای ورودی های جدید جلسه معارفه بگذارید.

ترم سوم

ترم چهارم

برای آینده خود تصمیم بگیرید

مقطع کارشناسی زودتر از آنچه فکرش را بکنید، تمام می شود. برای بعد از فارغ التحصیلی خود بگیرید. میخواهید به کاری مشغول شوید، یا ادامه تحصیل دهید. در همایش های مربوط شرکت کنید، با اساتید خود و دانشجویان بزرگتر مشورت کنید. بدانید که در ادامه باید برای استخدام آماده شوید یا برای کنکور.

ترم چهارم

ترم پنجم

حوزه فعالیت خود را انتخاب کنید

مستقل از اینکه برای کار آماده می شوید یا مهاجرت تحصیلی، مهندسی صنایع، زمینه های متفاوتی پیش روی شما قرار می دهد. از مسائل مالی و اقتصادی گرفته تا مدیریت کیفیت و کنترل پروژه. اکنون که بیشتر دروس اصلی را گذرانده اید، بهتر از هر زمان دیگری میدانید که به کدام حوزه علاقه دارید.

ترم پنجم

ترم ششم

برای پروژه پایانی خود آماده شوید

حالا که حوزه تخصصی خود را انتخاب کردید، سعی کنید با مطالعه استانداردها، شرکت در آزمون های حرفه ای، مطالعه کتاب ها و نشریات تخصصی به آن مسلط شوید. مقالات علمی آن حوزه را خوانده و در مورد موضوع پروژه خود تصمیم بگیرید. نرم افزارهای مورد نیاز را به طور کامل یاد بگیرید تا در طول انجام پروژه با مشکل مواجه نشوید.

ترم ششم

ترم هفتم

برای بعد از فارغ التحصیلی حاضر شوید

اگر قصد شرکت در کنکور ارشد را دارید، کلاس های کنکور و کتاب های تستی، غالب وقت شما رو در این ترم پر خواهند کرد. اگر تصمیم به مهاجرت تحصیلی دارید هم الان وقت آماده شدن برای آزمون های بین المللی و مکاتبه با اساتید است. می خواهید استخدام شوید؟ پس رزومه خود را کامل کرده و برای مصاحبه کاری حاضر شوید.

ترم هفتم

ترم هشتم

کارآموزی را دست کم نگیرید

در یک چشم به هم زدن، وقت پاس کردن آخرین واحدهای آموزشی دوران کارشناسی رسید. اگر زمینه کاری خود را به درستی انتخاب کرده باشید، بهترین اقدام، انتخاب مناسب ترین شرکت یا کارخانه، برای گذراندن دوران کارآموزی است. تجربه یک کارآموزی موفق، فرایند کاریابی و حتی ادامه تحصیل شما را تسهیل خواهد کرد. در آخر، با شرکت در جشن فارغ التحصیلی، خاطره خوشی از این مقطع برای خود رقم بزنید.

ترم هشتم

دانش آموختگی

فارغ التحصیلی مهندسی صنایع

با فارغ التحصیلی از مقطع کارشناسی، وارد مرحله جدیدی از زندگی می شوید. در این مرحله، احتمالا با موقعیت های بیشتری از قبل مواجه شده و باید تصمیمات مهم تری بگیرید. گاهی یکی از هم کلاسی های دوران کارشناسی به شما پیشنهاد ازدواج می دهد. ممکن است به مهاجرت فکر کنید. یکی از اساتیدتان با شما تماس گرفته و شرکتی را برای کار معرفی میکند. قوانین نظام وظیفه را با دقت مطالعه می کنید تا شاید به نحو بهتری با آن مواجه شوید. با سازمان های زیادی برای کار روبرو می شوید که همگی احتمالا دو سال سابقه کار مرتبط میخواهند. در این بین، دوستتان شما را به ادامه تحصیل در مقاطع تکمیلی وسوسه میکند. به هر حال، در فاصله زمانی کوتاهی باید مهم ترین تصمیات زندگیتان را پی در پی بگیرید. هیچ کس نمی تواند برای شما یا به جای شما تصمیم بگیرد. مسئولیت این موارد تا انتها با خود شماست. اما روش هایی وجود دارد که کمک می کنند افراد راحت تر و صحیح تر تصمیم بگیرند. تصمیم صحیح به معنی، منطبق ترین گزینه با شرایط و نیازهای شما. بنابرین در اینجا شناخت دقیق از دو مورد ، باید صورت گیرد. یک، شرایط خودتان و دو، نتایج و پیامدهای گزینه های پیشرو. در ادامه ابتدا گزینه های محتمل معرفی شده و سپس هر یک به صورت جداگانه بررسی می شوند.

Scroll to Top
اسکرول به بالا