آموزش و یادگیری

آموزش و یادگیری، شاید یکی از مهم ترین بخش های زندگی انسان امروزی باشد. عده ای باور دارند آن چه بین گونه ی انسان و موجودات دیگر تمایز ایجاد کرده، در واقع همین قدرت انتقال تجربیات است و به همین دلیل است که هر انسان مجبور نیست از ابتدا آهن و آتش را کشف کند. یادگیری فرآیندی است که از هنگام تولد آغاز شده و احتمالا تا آخرین لحظات زندگی ادامه می یابد. در باب اهمیت این موضوع می توان به مدل H-4 اشاره کرد که در آن، “یادگیری چگونه یاد گرفتن” جزو یکی از مهارت های اصلی زندگی است. مسیر توجه و تاکید بر اهمیت یادگیری علم تا آنجا ادامه می یابد که سقراط در حدود دوهزار و پانصد سال پیش گفت “هیچ خیری جز دانش و هیچ شری جز نادانی وجود ندارد”. امروزه هم کم نیستند افرادی که باور دارند ریشه تمام مشکلات بشر ناآگاهی و راه حل تمام آنها آموزش صحیح، کامل و به موقع است.

آموزش در مهندسی صنایع
آموزش و یادگیری در مهندسی صنایع

یادگیری معمولا با انگیزه های متفاوتی انجام می شود. هر چند که هدف غالب افراد از آموختن، رفع نیاز های ضروری، بهبود کیفیت زندگی، پیدا کردن شغل بهتر، و در کل بهبود کیفیت زندگی است. اما خیلی ها آموزش را نه صرفا برای کار و ضرورت، بلکه هدفی متعالی برای رشد و شکوفایی خود و جامعه قرار داده و از سیر کردن در انبوه علوم و کتاب های مختلف لذت می برند. از طرفی دیگر گروهی از افراد هستند که آموزش را جزئی از مسئولیت اجتماعی خود دانسته و تمام آنچه را که در ذهن دارند، در شبکه های اجتماعی و نشریات مختلف در اختیار دیگران می گذارند. علاوه بر همه اینها، یادگیری به افزایش عزت نفس منجر می شود و به افراد کمک می کند، تا با اعتماد به نفس بیشتری در جامعه حاضر شده و با دیگران ارتباط برقرار کنند. همچنین یادگیری مسائل جدید، به غلبه بر FOMO (Fear Of Missing Out) یا ترس از عقب ماندن کمک می کند. به هر حال، هدف از آموزش هر چه که باشد، باید پذیرفت که به امر جدایی ناپذیر زندگی امروز ما بدل شده است، و هرگز نباید نقش آن را در کیفیت زندگی دست کم گرفت.

در گذشته نه چندان دور، اینگونه بود که افراد، صحبت کردن به زبان مادری را در خانواده یاد میگرفتند. اما برای یادگیری خواندن و نوشتن، باید به مکتب می رفتند. تازه اگر خوش شانس بودند و در محل زندگیشان مکتبی یافت می شد. این وضعیت هر چند که صدها سال دوام داشت، اما در قرن گذشته به سرعت تغییر کرد. به این صورت که آموزش مناسب و رایگان برای همه، یکی از وظایف مهم تمام دولت ها در جهان شد. و اکثر کشورها برای آموزش هدفمند مردم خود، یک یا دو وزارتخانه را اختصاص داده اند. مدارس و دانشگاه ها ایجاد شدند و به سرعت رشد کردند. و آموزش سیستماتیک بخشی از زندگی مردم گشت. با این حال و با توجه به تغییرات سریع و نیاز روزافزون جامعه به علم و دانش، موسسات بی شمار و گوناگونی با اسم های مختلف در سرتاسر جهان ایجاد شده و توسعه یافته اند. چرا که بسیاری معتقدند که مدرسه و دانشگاه، صرفا به ارائه مختصری از پیش نیازها بسنده می کنند و با این که زمان و هزینه قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند برای بازار کار و زندگی امروزی کافی نیستند. بنابراین جامعه نیازمند یک سیستم آموزش مکمل بوده تا این فاصله را جبران نماید. این سیستم مکمل که با کتابخانه ها و موسسات آموزشی شروع شد، امروزه، به کمک اینترنت، به حد غیرقابل تصوری رشد و گسترش یافته است. طوری که در هر لحظه و در هر جایی، یادگیری بدون محدودیت از راه های متنوعی، صورت میگیرد.

یادگیری در مهندسی صنایع

خب تا اینجا درباره اهمیت یادگیری، اهداف و روش های آن صحبت شد. در ادامه این صفحه، به دسته بندی و معرفی مطالبی که یادگیری آنها، ضروریست ولی به دلایل مختلف در سیستم آموزشی رسمی جایی ندارند، پرداخته می شود. به این وارد که مکمل آموزش های مدارس و دانشگاه ها هستند، عموما “مهارت های زندگی” نامیده می شوند. سازمان ها و نهادهای مختلفی، به تعریف و بسط مهارت های زندگی پرداخته اند. و هر کدام، فهرستی از مهم ترین موارد مورد نیاز تهیه کرده اند. به عنوان مثال سازمان بهداشت جهانی (WHO) در معرفی مهارت های زندگی به ده مورد اصلی و پایه بسنده می کند، اما سازمان H-4 در ایالات متحده فهرست کاملتری ارائه کرده است، که شامل مهارت های مربوط به حفظ و ارتقای سلامتی و بهداشت فردی هم می شود. موارد اشاره شده در اینجا، که ترکیبی از فهرست های مختلف است، در سه گروه، تقسیم شده اند. مهارت های فکری، مهارت های ارتباطی و مهارت های شغلی. برای تعریف و آشنایی هر کدام از این موارد، به جدول زیر توجه فرمایید.

  1. خلاقیت و نوآوری
  2. تفکر سیستمی
  3. تفکر انتقادی
  4. چگونه یاد گرفتن
  5. پذیرش تفاوت ها و تنوع پذیری
  1. مسئولیت پذیری
  2. اعتماد به خود و عزت نفس
  3. انعطاف پذیری و تاب آوری
  4. نظم و انضباط فردی
  5. مدیریت زمان
  1. انتخاب سبک زندگی سالم
  2. پیشگیری و مواجهه با بیماری‌ها
  3. کنترل هیجانات و احساسات (غم، خشم، نفرت، ترس و …)
  4. مدیریت استرس‌ها و اضطراب‌ها
  5. محیط زیست، بهداشت و ایمنی فردی
  1. برقراری رابطه موثر با دیگران
  2. برقراری روابط بین فردی سازگارانه
  3. همدلی کردن با دیگران
  4. مدیریت و حل تعارضات
  5. فعالیت داوطلبانه و مسئولیت اجتماعی
  1. حل مسئله
  2. تصمیم گیری
  3. استفاده بهینه از منابع
  4. ثبت، مستند سازی و نگهداری سوابق
  5. هدف گذاری و برنامه ریزی راهبردی
  1. رهبری
  2. مدیریت تغییر
  3. ریسک پذیری و مدیریت بحران
  4. برنامه ریزی و سازماندهی
  5. تیم سازی و کار گروهی

موارد ذکر شده در بالا، ترکیبی از موارد پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی، سازمان جوانان H-4 در ایالات متحده و استانداردهای بین المللی منابع انسانی هستند. موارد مشابه و مواردی که همپوشانی قابل توجهی داشتند، ترکیب شدند، تا این فهرست خلاصه حاصل شود. به عنوان مثال، مهارت های شناخته شده ای مانند مدیریت زمان، در برنامه ریزی، نظم و انضباط فردی ادغام شده است. یا اصول و فنون مذاکره، که یکی از مهارت های کاربردی در جامعه است، به عنوان قسمتی از مهارت های ارتباطات موثر در نظر گرفته می شود. بعد از معرفی و آشنایی مختصر با این فهرست، نوبت به راه ها و روش های آموزش و یادگیری آن ها می رسد. منابع آموزشی بسیاری در این زمینه ها، وجود دارند. از کتاب ها و پادکست ها بگیرید تا دوره ها و کلاس های گوناگون. در این سایت برخی صفحات به همین منظور طراحی شده اند. یعنی معرفی منابع مفید و کاربردی برای یادگیری مهارت های زندگی. در زیر سه مورد اصلی از این صفحات را می بینید. 

تو این صفحه از سایت، تعدادی از کتاب‌های آموزنده با مفاهیم کاربردی از نویسنده‌های معروف معرفی شده‌است که با مطالعه آن‌ها، با مسائل مطرح شده در فهرست بالا آشنا شده و تا حدودی مسلط می‌شوید. پس حتما یک سر به اینجا بزنید.

غیر کتاب‌ها، پادکست‌های متنوعی با موضوع توسعه فردی، برای رشد و تقویت مهارت‌های زندگی تولید شده‌اند که در این صفحه، بهترین آن‌ها معرفی شده است. غیر از پادکست، فیلم‌ها، بازی‌ها و اپلیکیشن‌های کاربردی نیز فهرست شده‌اند.

دوره های مهارت های زندگی

علاوه بر دو مورد قبلی، موسسات و وبسایت های بسیاری جهت آموزش مهارت های نرم به سنین مختلف، ایجاد شده اند که دوره های آموزشی متفاوتی را پیشنهاد می کنند. در این صفحه تعدادی از شناخته شده ترین آموزشگاه ها، وبسایت ها و دوره ها معرفی شده اند.

Scroll to Top
اسکرول به بالا